#історія 2020 Про благодійність впродовж всього життя

19 червня 2020 · 3 хвилини читання

Інтерв'ю Дмитра Самарського, координатора освітніх проєктів благодійного фонду "Приятелі дітей"

За професією я соціальний педагог. У студентські роки вже тоді шукав можливостей волонтерства в цьому секторі, бо прагнув здобувати практичні навички, а не вивчати теорію. З 2000-х років я постійно беру участь у реалізації соціальних проєктів, працював у соціальних службах для молоді Києва, а зараз координую освітню програму у фонді «Приятелі дітей».

У сфері благодійності є дуже багато викликів, особливо нерозуміння в нашому суспільстві всієї суті благодійної діяльності. Іноді зустрічаємось з ситуаціями, коли люди телефонують і кажуть: «У мене щось є, що мені не треба, а ви приїдьте, заберіть і віддайте сиротам». Для більшості благодійність заключається лише в цьому. Тобто немає розуміння програм благодійності, які допомагають людині справлятися з життєвими ситуаціями.

Люди не бачать довгострокових наслідків благодійності, а діють одномоментно. Поширеною в Україні є псевдоблагодійність, коли різноманітні компанії допомагають одноразово. Для них на першому місці стоїть не вплив їхньої допомоги на суспільство, а можливість написати про це у ЗМІ і зробити фото. Це фактично є фейкова благодійність, яка несе тільки шкоду. Тому виклик, з яким зустрічається частина працівників благодійності, полягає у тому, щоб зрозуміло пояснити вплив своєї діяльності. Це є важливо, бо зараз, якщо людина робить благодійний внесок, то хоче, щоб на ці гроші купили морозива дитині, яка буде посміхатись. Часом людям важко побачити віддалену мету проєкту або програми.

Щоб впровадити певні зміни і в культурі благодійництва, і в діяльності цього сектора в Україні, потрібно постійно навчатись. За період карантину мені особисто вдалось пройти три курси. Два організованих міжнародними організаціями про проєктний менеджмент та молодіжну роботу, третій про прозорість та підзвітність «ProCharity». Останній проєкт був для мене можливістю дізнатись більше про роботу благодійних організації України, пізнати щось нове з їхнього досвіду, щоб потім це імплементувати у свої діяльності. Ще було цікаво проаналізувати цінності різних організацій.

Знання, які я отримав, точно стануть мені в нагоді, бо незабаром наш фонд планує реалізувати декілька освітніх проєктів. Це буде гарна нагода використати знання з онлайн-курсів і організувати роботу так, щоб зробити проєкти більш ефективними для учасників. Тому я вдячний Klitschko Foundation за можливість навчатись та вдосконалюватись у своїй професії.



Інші новини

X 11 (1) Вигравай футболку за донат!
06 грудня 2023 · 1 хвилина читання
Анонс 5 (1) #новини #проєкти
28 серпня 2023 · 2 хвилини читання
Photo 2022 07 27 00.09.23 Klitschko Foundation, а що там у 2021?
28 липня 2022 · 7 хвилин читання
Команда Klitschko Foundat...
11 липня 2022 · 5 хвилин читання