Екватор проєкту Aspen Teens: Fight for UA dream, а як справи в учасників?

18 серпня 2023 · 4 хвилини читання

Розмови про державу, економіку, культуру, чи інші актуальні теми для суспільства вже давно втратили вікові рамки. Це справа не тільки дорослих під час посиденьок на кухні чи чиновників на телешоу. Підлітки також мають, що сказати і дискусійний майданчик проєкту Aspen Teens: Fight for UA dream, який команда Klitschko Foundation втілює спільно з Aspen Institute Kyiv яскраво це підтверджує.

Однак “просто поговорити” це не наша історія. Окрім можливостей висловитись, аналізувати, проєкт покликаний навчити підлітків правильно доносити свої думки, поважати інших та шукати компроміси. В майбутньому це допоможе їм ефективніше взаємодіяти з іншими на шляху до позитивних змін.

Тож поки учасники першої серії семінарів отримали мерч та відпочивають на канікулах, ми запитали в них про те, які зміни приніс проєкт у їхнє життя, що цьому сприяло та що з цим досвідом робити далі. 

Що ти навчилась на проєкті?

“Приймати думки такими, якими вони є. Здається, це загальне правило, про яке всі знають, проте не завжди користуються. Однак, якщо ти знаєш, що твою думку вислухають у будь-якому випадку, ти перестаєш боятись висловлюватись. Потім ти так само приймаєш думки інших та шукаєш компроміси та найбільш ефективні рішення. Участь у дискусіях на проєкті не лише надала мені незабутніх спогадів, але й збагатила моє професійне та особисте зростання” — Соня, учасниця проєкту.

Що цінного для тебе було під час проєкту?

“Найголовніше — це можливість мати діалог з розвинутою молоддю з різних куточків країни, адже рідко коли є можливість поспілкуватися з однолітками з інших міст чи навіть країн. Я почув багато унікальних думок і це топ. Ми живемо в своїх “інформаційний бульбашках”, тому можемо навіть не уявляти про існування якихось думок чи тез” — Олександр, учасник проєкту. 

Що змінилось у твоєму світогляді після семінарів?

“Досі помічаю, що виражаю свої думки значно лаконічніше, аніж до семінарів. Також проєкт допоміг мені виробити звичку: дивитися на основу при аналізі будь-чого, оскільки усвідомивши причину і контекст створення, наприклад, якоїсь інституції, можна краще зрозуміти її поточні проблеми, діяльність та сенси” — Олег, учасник проєкту.

В контексті проєкту, що, на твою думку, нам слід робити далі?

Памʼятаю, як ми дискутували щодо статті Ярослава Грицака, де було сказано, що становлення української ідентичності відбулось в добу козацтва. Проте я вважаю, що початок становлення нашої ідентичності починається ще з часів Київської Русі. Хоч у світовій спільноті ми славимось козаками, які були присутні в історії інших держав, але світу варто знати більше про нашу глобальну історію. Особливо зараз про це важливо говорити, адже, на тлі зацікавлення світовою спільною нашою державою, ми можемо нарешті бути почутими за всі століття знищення нашого народу” — Настя, учасниця проєкту. 

Вже зовсім скоро ми розпочнемо прийом заявок на нову хвилю семінарів.

Тож слідкуйте за нами!



Інші новини

X 11 (1) Вигравай футболку за донат!
06 грудня 2023 · 1 хвилина читання
Анонс 5 (1) #новини #проєкти
28 серпня 2023 · 2 хвилини читання
Photo 2022 07 27 00.09.23 Klitschko Foundation, а що там у 2021?
28 липня 2022 · 7 хвилин читання
Команда Klitschko Foundat...
11 липня 2022 · 5 хвилин читання
Frame 200 2
18 травня 2022 · 10 хвилин читання