«ProCharity» в онлайн-форматі

13 квітня 2020 · 4 хвилини читання

Благодійність — сфера, що невпинно розвивається. За останнє десятиліття вона дуже швидко змінювалась під впливом глобальних викликів. За дослідженням CAF World Giving Index 2019 Україна займає 101 місце серед 128 країн. До уваги бралися такі показники: допомога незнайомцям, грошова допомога та волонтерська діяльність. Україна зайняла 111 позицію за показником допомоги незнайомим людям, 90  за донейтами та 62  за активність волонтерів. Найвищу позицію Україна мала у 2018 році  81 місце, але загальний показник за всі роки є достатньо низьким. 

Статистика щодо кількості благодійних фондів, які звітуються вражає. З 19 тис. зареєстрованих благодійних фондів, свою звітність надсилають державі лише 47%. Останнє дослідження«Благодійність очима українців» свідчить про те, що близько 60% українців за 2019 рік допомагали людям матеріально чи нематеріально, але при цьому більшість українців швидше допоможе знайомим чи друзям (47%), аніж пожертвує благодійній організації (19%). 

Це спонукає замислитися і одночасно підтверджує правдивість показників, чому у нас такий низький рівень бажання допомогти чи переказати свої гроші на добру справу. Більшість благодійників не знають, куди йдуть гроші, на яку діяльність, який вплив на суспільство відбувається завдяки їхній підтримці. Хоча з кожним викликом, чи то Майдан, революція чи боротьба з коронавірусом, українське суспільство модернізує законодавство, запозичує міжнародні стандарти благодійності і впроваджує світові тренди. 

У грудні ми провели пілотний проєкт для представників благодійних та громадських організацій з ОТГ. Протягом трьох днів учасники взяли участь у тренінгах з доброго врядування, проєктного менеджменту, комунікацій та фандрейзингу. Ініціатором пілоту стала директорка Klitschko Foundation Аліна Носенко, яка навчається на міжнародній програмі «Carl Friedrich Goerdeller-Kolleg for Good Governance». Вона протягом року буде реалізовувати проєкт «ProCharity» про прозорість та підзвітність благодійних організацій в Україні. 

Як і всі проєкти фонду, «ProCharity» мав продовжувати реалізовуватись офлайн для київських благодійних організацій, але стан, в якому опинився весь світ, змусив нас змінити плани. Цьогоріч проєкт відбудеться в онлайн-форматі, що дасть нам змогу долучити більшу кількість учасників з регіонів до проєкту.

«Кожна організація повинна керуватися принципами доброго врядування,  звертати особливу увагу на прозорість і підзвітність своєї діяльності. Але на сьогодні в Україні з 19 тис. благодійних фондів звітується лише 8 тис. Це створює високий рівень недовіри у суспільстві, тому ми вирішили розробити навчальний курс для інших благодійних організацій та їх співробітників. Ми хочемо поділитися своїм досвідом реалізації проєктів, які мають багаторічний вплив на українське суспільство, співпраці з донорами та ЗМІ, адаптації  міжнародних стандартів, використання принципів сталого керування і зробити свій внесок в інституційний розвиток інших благодійних фондів України», каже Аліна Носенко, директорка Klitschko Foundation.

Подати анкету на участь можна за цим посиланням:bit.ly/2yDGB2P

Дедлайн подачі анкети  18 квітня.

Детальнішу інформацію про проєкт буде надіслано учасникам, які подадуть анкету.



Інші новини

X 11 (1) Вигравай футболку за донат!
06 грудня 2023 · 1 хвилина читання
Анонс 5 (1) #новини #проєкти
28 серпня 2023 · 2 хвилини читання
Photo 2022 07 27 00.09.23 Klitschko Foundation, а що там у 2021?
28 липня 2022 · 7 хвилин читання
Команда Klitschko Foundat...
11 липня 2022 · 5 хвилин читання