Філософія як мапа, що допомагає знайти шлях в життєвому лабіринті

10 лютого 2021 · 5 хвилин читання

Артем з Кропивницького поділився своєю історією участі у проєкті «Обрії майбутнього».

«Філософія така багатогранна! Завдяки їй кожен може віднайти відповіді на найскладніші питання, і в той самий час заплутатись у власних думках», — саме так вважає один із учасників проєкту «Обрії майбутнього» Артем.

Про проєкт хлопець дізнався від директорки школи. У той вечір Артем смакував тортиком, як раптом отримав повідомлення про «Обрії майбутнього». На жаль, шматочок торта довелось відкласти на потім, бо проєкт так зацікавив десятикласника, що відразу виникло бажання стати учасником філософського семінару!

«Мені тільки 16, і багато чого в моїй голові залишається загадкою для мене. Не всі думки я можу реалізувати, але ж втілення ідей є головним чинником прогресу нашого світу. Власне тому я подався на проєкт — для розвитку навичок критичного мислення, командної роботи, емоційного інтелекту та для натхнення для втілення моїх мрій. Я мав надію, що «Обрії майбутнього» допоможуть мені в цьому. Змінивши щось у собі, рано чи пізно я зможу змінити щось в суспільстві!» — згадує Артем.

Тож хлопець часу не гаяв, а відразу взявся за заповнення анкети. І...пройшов!

«На проєкті я мав 3 дні, спільноту 17 моїх однолітків і команду організаторів — все це створило надзвичайну атмосферу, в якій кожен міг поділитись власними думками, знайти однодумців, і все це без жодного осуду чи суперечок, а через діалог. Читаючи тексти мислителів, опрацьовуючи різні думки та твердження, кожен учасник створював власну «книгу поглядів» на світ, вчинки людей та явища», — ділиться власними враження про проєкт Артем. 

Артем вважає, що в суспільстві існує стереотип, що філософія надто складна. Але на проєкті десятикласник переконався, що підлітки і філософія — поняття сумісні! 

На власному прикладі хлопець довів, що стереотип — ніщо більше, ніж просто шаблонна думка. Тому Артем разом зі своїм другом Нікітою, який теж був учасником проєкту, реалізували власний локальний онлайн-семінар — «Обрії майбутнього. Кропивницький»! 

«Ми з Нікітою дуже хотіли поділитися тим, що здобули на проєкті з іншими, і для цього у нас було все — підтримка, мотивація і бажання. Разом з нашими учасниками ми занурились у світ філософії — читали та обговорювали тексти, шукали відповіді на складні питання і вчились висловлювати свої думки. Підготовка і сам проєкт минули дуже швидко, але ми зуміли досягти своєї мети. Учасники нашого проєкту — гарне підтвердження того, що проєкт вдався. Знаю, що є ті, хто отримали мотивацію до участі в різних освітніх проєктах та точно розвинули навички висловлення власних думок через діалог. Я особисто і сам змінився, сформував власні погляди на своє майбутнє, тому зараз активно працюю над розвитком своїх музичних талантів, відчуваю що це моє, тому приділяю цьому багато часу. Це може здаватись дивним, але саме під час участі в «Обріях майбутнього» я відчув, що музика — моє покликання», — згадує свій локальний проєкт Артем.

Зараз хлопець себе відчуває зовсім інакше і хоче, щоб інші підлітки також мали можливість для розвитку та вчились розуміти себе. Від себе хотів би дати їм кілька власних порад. 

  1. Не бійтесь робити щось незвичне. Бо страх пробувати щось нове у своєму житті — це те ж саме, що і боятись самих себе, своїх думок та мрій!
  2. Краще шкодувати про зроблене, ніж опустити руки і плисти за течією. Так ви будете завжди на крок ближче до нових можливостей!
  3. Будьте вірними своїм мріям. Ніколи не слідуйте за думкою більшості, а йдіть наперекір натовпу і досягайте власних вершин!

А щодо можливостей, то зараз у кожного 10-класника є можливість стати учасником проєкту «Обрії майбутнього», так ось він, цей шанс, який не можна втрати! Маєте сумніви, то дивіться пункт 2 зі списку порад Артема! 

Більше про проєкт можна дізнатись в розділі «Проєкти»!



Інші новини

X 11 (1) Вигравай футболку за донат!
06 грудня 2023 · 1 хвилина читання
Анонс 5 (1) #новини #проєкти
28 серпня 2023 · 2 хвилини читання
Photo 2022 07 27 00.09.23 Klitschko Foundation, а що там у 2021?
28 липня 2022 · 7 хвилин читання
Команда Klitschko Foundat...
11 липня 2022 · 5 хвилин читання