«Обрії майбутнього» у новому форматі

08 квітня 2020 · 5 хвилин читання

Карантин, який оголосили 16 березня в Україні з метою боротьби з розповсюдженням коронавірусу, став не тільки викликом для команди фонду, а й можливістю відкривати нове та бути гнучкими. Разом з партнером The Aspen Institute Kyiv ми прийняли рішення провести філософський семінар «Обрії майбутнього» в онлайн-форматі. Це був перший проєкт фонду, який було повністю реалізовано онлайн. 

Протягом 28-30 березня 17 підлітків з усієї України взяли участь у філософському онлайн-семінарі «Обрії майбутнього 5.0».

В учасників та в організаторів було хвилювання, що через онлайн-зв’язок не вдасться створити тієї довірливої, відкритої атмосфери, яка могла б бути під час офлайн-семінару. Але з перших хвилин проєкту кожного охопило відчуття, що вони частина історії – учасники першого філософського онлайн-семінару! 

Через платформу Zoom у форматі модерованого діалогу та групових занять учасники досліджували поняття чеснот, спілкувались на тему миру, з'ясовували значення креативного мислення, розвивали навички критичного мислення, дискутували про призначення людини в світі та розмірковували про силу знань. Учасники мали змогу познайомитись з філософськими текстами Декарта, Айзексона, Канта, Гоббса, Фукуями, Андреаса-Саломе, Фіхте та іншими. Також підлітки змоделювали суспільство через 50 років, і найважливіше те, що після цього завдання усі учасники зробили один висновок – майбутнє залежить від кожного з них.

Під час семінару учасники мали сесію з запрошеною гостею - Світланою Ройз, дитячим сімейним психологом, авторкою книг «Чарівна паличка для батьків», «Де живе ангел» та інших. Разом з підлітками вона обговорила питання вибору життєвого шляху, допомогла сформувати цілі на майбутнє, обговорила виклики, з якими вони щодня зіштовхуються і запропонувала практичні вправи для розвитку впевненості і самоконтролю. Крім навчальної частини, учасники разом робили зарядку, співали пісень, жартували та надихались один одним – виявляється робити це в онлайн-режимі теж можна!

Після проєкту учасники поділились своїми враженнями: 

Анна 

«Заповнюючи анкету, я не очікувала, що потраплю в цей проєкт, але вирішила спробувати і вийшло! Семінар надихнув мене ще більше читати, і працювати над своїми цілями, а модератори і організатори стали для мене прикладом. Сподобалось працювати в команді, бо всі учасники були відкритими та щирими. Мої плани на найближче майбутнє це створити свій локальний онлайн-проєкт «Обрії майбутнього», а також продовжувати працювати над собою та розвиватись.»

Платон 

«Проєкт дав змогу мені зрозуміти, що вчитися треба на своїх помилках, щоб отримати корисний досвід та не повторювати їх, а треба ділитися ідеями, щоб зрозуміти життя. Семінар зібрав юних філософів в одному онлайн-просторі, і, не дивлячись на всі перешкоди, ми все ж таки змогли відчути магію діалогу. Незважаючи на відстань між учасниками семінару, я зміг пропустити через себе емоції та думки кожного. Ніби занурився в океан думок та плив по ньому, змінюючи свій світогляд. Під час проєкту нас запитали яку Україну ми бачимо через 10 років і саме тоді кожен з нас усвідомив, що ми і будемо цими змінами. Тому наступним моїм кроком буде реалізація власного онлайн-семінару. Так, я зможу передати отримані знання та навички іншим.» 

 Анастасія 

«Проєкт став для мене відкриттям: я відчула різницю між діалогом та дискусією, і зрозуміла що перше мені подобається більше. Я вперше познайомилася з видатними філософами, а деякі їхні думки занесла до своєї скарбнички висловлювань. На проєкті я навчилася ділитися своїми думками без страху бути засудженою та зрозуміла, що людина може бути багатогранною та розвиватися у будь-якому віці. А ще мені не терпиться організувати власний семінар, бо хочу допомогти іншим знайти відповіді хоч і не на всі, та можливо, на дійсно важливі для них питання.»

 Іван 

«Участь в онлайн-проєкті я брав вперше. Очікував, що буде складно передавати емоції та дискутувати, не відчуваючи співрозмовників. Але це не стало перепоною. Проєкт навчив мене чути думки інших, формулювати їх, погоджуючись з ними або ні. Тут я зрозумів, що вміння слухати і чути – не менш важливе, ніж правильно висловлюватися. Також після участі в семінарі «Обрії майбутнього» зробив для себе декілька висновок: я рухаюся в правильному напрямку, але потрібно рухатися швидше і працювати більше.»

 



Інші новини

X 11 (1) Вигравай футболку за донат!
06 грудня 2023 · 1 хвилина читання
Анонс 5 (1) #новини #проєкти
28 серпня 2023 · 2 хвилини читання
Photo 2022 07 27 00.09.23 Klitschko Foundation, а що там у 2021?
28 липня 2022 · 7 хвилин читання
Команда Klitschko Foundat...
11 липня 2022 · 5 хвилин читання